Hoe ik de meeste blogtips aan mijn laars lap

Deh!

Nee jong, ik trek me er niks van aan. Toen ik begon met bloggen kwam ik websites tegen met allerlei tips & tricks van mensen die daar waarschijnlijk veel te veel tijd in hebben gestoken. Ge leest overal hoe ge uw blog perfect kunt maken en hoe ge zoveel mogelijk lezers kunt lokken tot uw website. Voor sommigen kan dat wel waardevol zijn, leven en laten leven natuurlijk (dus bloggers die blogtips geven: doe gerust verder hé, no offence). Maar voor mij?

Foert ermee! Ik doe mijn ding! En dat doe ik zo:

 • Blogposts plannen op voorhand? Ik denk dat ik dat op die 100 blogs 5 keer gedaan heb. Ik zit ook met het probleem dat als ik dan eens blogs plan, ik ze nog twintig keer zit aan te passen. Dus nee bedankt, als ik schrijf post ik meteen! Tenzij ik schrijf om 2u in de nacht, dan post ik om 7-8u ‘s morgens.
 • Daarbijhorend: brainstormen over blog-ideeën. Nee hoor, mijn impulsieve ik komt ge hier ook gewoon tegen. Als ik een idee heb, begin ik er meestal meteen aan. Soms sla ik concepten op, maar ik heb zelden een blog gepost die even geparkeerd stond. Na verloop van tijd verwijder ik m’n concepten meestal.
 • Mooie, sprekende foto’s gebruiken in m’n blog? Ik ben een IT’er, onderzoeker, niet creative content designman 3000 die zevenhonderd filters gebruikt. Als ik een foto maak waar toevallig mijn harig been verschuild zit in een hoekje, dan post ik die gewoon en dan trekt ge uw plan er maar mee! Als ik er zelfs al aan gedacht heb om een foto te maken voor m’n blog, want het krioelt hier van de gratis Pexels & Unsplash foto’s.
 • Een mooie lay-out, vernieuwend blijven? Ehkes, nee. Ik ben mijn blog begonnen met een achtergrond in het bruin en accentkleuren geel & wit, lelijk as f*ck als ik er zo over terugdenk. Ik veranderde ze alleen met de overstap naar WordPress, En nu heb ik al 5 maanden robinschrijvers.be nog steeds in diezelfde kleuren staan. Ik ben wel van plan om mijn banner eens te veranderen, want dat is ook maar een foto van onze vakantie in Malaga in 2017. 4 jaar geleden.
 • SEO is belangrijk, maar geen sport voor mij. Als ik een fatsoenlijke score haal die niet in het rood is (met de plugin van All in One SEO op WordPress #reclameditdat), ben ik tevreden. Dan zegt dat voor mij toch dat de titel (want dat is de enige vorm van SEO waar ik mee bezig ben) genoeg aanspreekt om op te klikken.
 • Een blognaam kiezen? Meh, ‘t is een persoonlijke blog hier hé. Privacy heeft maar een beperkte betekenis in mijn woordenboek (lees: wachtwoorden en pincodes). Geen minuut dus dat ik daarvan heb wakkergelegen! Zo weet een mens meteen ook wat voor vlees ’em in de kuip heeft.
 • Niche bepalen? Schrijven volgens een thema? HAHA! Nee. Als ik goesting heb om over een Pokémon tornooi te schrijven, dan schrijf ik erover. Als ik goesting heb om over de voetbal te schrijven en hoe Onuachu drie goals binnenpeert tegen Club Brugge, dan schrijf ik daar gewoon over. En ja oké blabla dit is vooral een burn-out en kwetsbaarheid blog. Maar de Robin hierachter is ook meer dan dat.
 • Mijn blogposts kort houden? Nope, not happening. Ik fix u gewoon manuscripts van 4000 woorden! I’m making them worth your time.
 • Taal. Als in “schrijf in één taal”. Buh jong, Engels, Nederlands, Genks, moet kunnen allemaal. Het liefst nog goed door elkaar. Zolang het maar deel van uw eigen blijft!

Wat ik wél belangrijk vind: vermijden van schrijffouten & netwerken. Maar dat laatste doe ik ook maar omdat ik legit terecht kom op interessante blogs waar ik fijn de interessante mens erachter kan leren kennen. Zie ik dat dat niet kan, dan heb ik daar verder ook niets te zoeken. Over schrijffouten trouwens: ik flip als een klein kind als ik een blog van mezelf opnieuw lees die 50+ reads heeft en een schrijffout bevat. Er mogen geen 5 seconden meer voorbij gaan dan!

En ten slotte: ze zeggen ook wel eens dat ge frequent moet bloggen, regelmaat erin moet brengen en dat soort dingen. Ik begon met het idee van dinsdag, donderdag & zondag bloggen. Maar dat heb ik ondertussen losgelaten, want dat legt ook alleen maar druk dat nergens voor nodig is. Niks moet, alles mag! Want een EK voetbalkampioenschap bv. is véél belangrijker dan bloggen.


Waarom ik verder al die dingen aan m’n laars lap? Ja, m’n slogan bovenaan de website zegt het zelf ook al denk ik. Simpel, diep, vol inspiratie. Dat is niet YOLO, SWAG en check out my ‘gram y’all. Ik wil maar zeggen dat ik schrijf omdat ik dat zelf wil, en ge er allemaal er zelf voor kiest om hier te komen lezen. Het enige wat voor mij moet is dat teksten leesbaar zijn, dat er niet teveel vervelende dingen gebeuren (zoals een blogspot waar reacties soms verloren gaan 🤯), en dat ge gewoon terechtkomt op een website waar ge plezier hebt / waar ge iets uit kunt halen. De rest is allemaal extra. Toch?

Of vindt ge nu echt dat er meer bloemetjes, regenbogen en eenhoorntjes op mijn blog moeten komen? *

Hoe ga jij om met blogtips?

* Spoiler alert: het antwoord is nee.

32 reacties op “Hoe ik de meeste blogtips aan mijn laars lap

 1. Ik zeg geen nee tegen wat roze en glitters 😉

  Nee nee, das een mopje hé, you do you! Ik lap ook regels aan mijn laars maar ik plan eigenlijk wel al mijn posts in, ook al wil ik daar een beetje van af stappen. Ik kom toch altijd terug in dat stramien terecht. Ik verander mijn jasje wel vaak want ik vind dat tof en ik heb absoluut niets met SEO. Ik snap daar niets van en het interesseert me eerlijk gezegd ook geen hol :p Whatever works denk ik dan.
  Mijn voornaamste doel is vooral dat ik het zelf leuk moet vinden.

 2. Voorheen hechtte ik waarde aan dit soort tips, maar ik merkte dat dat ten koste ging van mijn blogplezier. Ik heb mijn plugin voor SEO verwijderd, trek me weinig aan van “hoe het hoort” en schrijf over dingen die ik leuk vind. Ik hecht wel waarde aan foto’s, want fotografie is een hobby en een belangrijk onderdeel van bloggen voor mij. Verder heb ik ook besloten om iedere donderdag (vaker mag natuurlijk) iets te plaatsen, als stok achter de deur. Anders denk ik steeds “ik ga later wel schrijven” en de iedere-donderdag-een-stukje-regel helpt me om consistent met mijn blog bezig te blijven 🙂

 3. Ik negeer die blogtips ook zeer bewust. Ik wil gewoon bloggen op mijn manier, en ik schrijf over wat ik zelf kwijt wil, niet naar de mond van mijn lezers. Ik negeer ze wel op een andere manier dan jij: ik blog met zeer veel (té veel volgens de tips denk ik zelfs) eigengemaakte foto’s (de foto’s zijn eig. het belangrijkste op mijn blog) , ik plan mijn blogposts op voorhand ( ze staan nu al klaar tot en met de eerste week van oktober), ik spring van de hak op de tak op vlak van inhoud – heb dus zeker geen niche, ik doe niet aan SEO, ik maak helaas veel typefouten waar ik vaak over lees, ik blog nooit voor geld, ik heb mijn eigen regelmaat bepaald op 3 blogposts per week (en daar kruip veel tijd in), ik vertaal sommige blogposts naar het Engels maar de meesten niet, en ik heb ook geen flitsende professionele layout….
  Die blogregels leiden alleen maar tot oninteressante blogs vind ik eerlijk gezegd…

  1. awel JA, danku! Ja you do you he, ‘t is ook niet omdat ik schrijf dat schrijffouten bv. superbelangrijk zijn, dat dat voor een ander ook moet zijn. Zou me niet tegenhouden om iets te lezen! Maar heel erg akkoord dat die dingen zomaar kunnen leiden tot oninteressante blogs.. Is ook mijn zorg vaak 🙂

 4. Ik volg eigenlijk ook weinig tot geen regels, foert zeg, ik ‘moet’ al genoeg in het dagelijks leven, op mijn blog doe ik mijn goesting. Fijn dat jij er ook zo over denkt!

 5. Ik heb lang getwijfeld of ik een keer geen vast niche moest gaan pakken. Vooral ook omdat mijn blog Hoogsensitieve Held heet denk ik zo van: zou je eens niet wat meer over HSP zijn schrijven. Maar eigenlijk kan ik juist zo goed de dingen onder woorden brengen en komt mijn liefde voor schrijven en creativiteit juist doordat ik hoogsensitief ben. Dus eigenlijk dekt dat al heel veel lading. Net als velen voor mij al zeiden in een reactie blog ik voor mijn plezier. Mijn blog is mijn uitlaatklep, ik heb al heel vaak mijn hart uitgestort in mijn concepten. En vervolgens het publiceren. Ik heb ook altijd gezegd dat als er ooit een dag kom dat ik iets verdien met mijn blog ik dat prima vind, maar het is niet mijn hoofddoel. Mijn blog is een hobby, en dat moet het blijven. Dus nee, mijn blog is niet de meest professionele op het internet, maar daar ben ik helemaal oke mee. Ben blij om te lezen dat jij ook graag je eigen ding doet en de regeltjes negeert. En dat doe je goed, je hebt een fijne blog om te lezen. Ik reageer dan wel niet zo heel vaak, maar dat ligt absoluut niet aan je blog. Das gewoon ik 🙂

 6. Exact dit allemaal. Inclusief dat van schrijffouten ontdekken achteraf. Ik schrijf wel op voorhand, maar maak geen content plan ofzo. Het geeft me gewoon soms rust om iets nog eens later te kunnen nalezen en kijken of het nog steeds een goed idee is om te posten. Ik heb ook nog nooit een foto bewerkt en gebruik vaak dezelfde foto’s opnieuw. Ik leg mezelf zelfs geen regels op om te reageren Enzo. Ik weet dat het belangrijk is maar er zijn gewoon momenten dat ik daar minder zin in. En dat mag geen opgave worden. Goed bezig jij dus!

 7. Hahaha, heerlijk dit! Ik hou van blogs – en bloggers – die echt zijn en daar voldoe jij natuurlijk enorm aan. Zelf ben ik wel van het vooruit werken en inplannen. Ik deed eerst wel een beetje aan een schema, maar dat heb ik toevallig laatst los gelaten omdat die twee in mijn buik het toch echt een beter idee vonden als ik meer zou rusten.

 8. Ik heb me ook nooit bezig gehouden met dat soort dingen. Vooral omdat ik net als jij veel spontaan en impulsief doe. Dan vallen al veel dingen af 😀 En het lijkt me ook zo stijf en lastig om vast te houden aan regels.
  Vind het juist leuk als iemand daar niet mee bezig is, want een persoonlijkere blog bestaat eigenlijk niet. Waar het karakter dan ook in doorschemert.
  Het voelt bij blogs die zich wel aan al die regels houden al snel gemaakt, minder echt en persoonlijk. En alsof ze het meer voor een ander doen dan voor zichzelf. Maar goed, ieder zijn keuze natuurlijk 🙂
  Dus wat ik eigenlijk wilde zeggen, tof dat je er ook schijt aan hebt!

  1. haha voila, zo is dat idd! Het maakt de dingen allemaal minder echt. Als ge uw eigen dan echt wilt “vermarketen” ofzo, blijf dan uw eigen. Of zijt dan net iets meer uw eigen! Maar aan die trucskes en alle zever errond heeft niemand nood!

 9. En ik had me nu net verheugd op die eenhoorntjes op je blog … Jammer weer hoor 😉 Maar i feel you. Ik doe er ook totaal niet aan, hoewel ik wel aan inplannen doe; iets met tijd indelen als mama-werk-privé-… Maar de ene keer is dit 1 artikel per week een andere keer 4. Ik heb hier ook al eens een log over geschreven JAREN terug… Dat ik m’n statestieken ook niet belangrijk vind, SEO doe ik ook niet echt aan en ik blog echt voor mezelf. Met leuke samenwerkingen die me aanspreken, leuke blog collega’s waar ik reacties van krijg en bij kan lezen… Vind het wel best zo 🙂

 10. Een paar jaar geleden heb ik nog blogboeken gelezen, en daar heb ik wel veel aan gehad. Maar gaandeweg ben ik mijn eigen ding een beetje gaan doen, en het is zoals Kathleen van Verbeelding ooit zei: You do you! Van SEO snap ik ook niks, en een vast schema is er al helemaal niet.
  Je bent goed bezig, en je mag er zeker van zijn dat ik één van die geeks ben die je wel een bericht zal sturen als ik een foutje zou lezen. Ooit stuurde mijn mama mij een bericht omdat er een dt-fout (OMG!) op mijn blog stond. Ik schaamde me dood!
  Best dat Juliette nog geen blogs kan lezen, want zij zou ongetwijfeld pro regenbogen en unicorns zijn :-D.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.