Van zelfontwikkeling in 2021 naar 2022

Deh!

Twee weken kerstverlof en alle grote werken zijn gedaan ondertussen. Wat doet ge dan? Juist, lekker lui zijn en eens terugblikken op m’n beleving van 2021.

Er is me gigantisch veel overkomen dit jaar. Dingen waar ik zelf vat op had, maar ook een heel aantal dingen waar ik niks aan kon doen. Aan alles voel ik dat ik middenin een belangrijke periode van verandering zit in m’n leven. De hele kijk verandert, alle gedragingen veranderen, angsten maken plaats voor zelfvertrouwen. Nu pas voelt het alsof het er รฉรฉn groot verhaal geschreven wordt. Een proces dat de volle focus krijgt, waar ik me wel voldoende in slalom als er tegenslagen zijn. Geluk begin ik terug te vinden in de kleinste dingen.

Ik vond 2020 al “het” jaar van mijn persoonlijke ontwikkeling, maar nu 2021 achter de rug is denk ik dat nu pas de zwaarste pieken gepasseerd zijn. Ik ben m’n jeugd onder ogen gekomen, ik heb leren accepteren wat er speelt en ik heb het al aardig leren accepteren. Ik kan er bovendien beter over babbelen met anderen, iets wat daarvoor nooit gebeurde. Ik schrijf ondertussen diepere teksten die veel herkenbaarheid hebben opgeroepen. Ik leerde daardoor ook iets nieuws ontdekken waar ik verder in wil groeien. Nog openlijker communiceren, zelfs richting een publiek.

Ik heb echt veel dingen gedaan die ik nooit voor mogelijk heb geacht.

Maar tegenslagen waren er ook. Ik heb een paar dalen gehad waarin ik soms wel heel erg in vast zat. Ik moest daardoor alles aan de kant zetten, waarna het nog even onmogelijker werd door het overlijden van m’n opa.

Ik voelde me vaker gebroken en verloren dit jaar, vaker dan andere jaren. Maar net door die ervaringen voelt het net alsof ik meer geleefd heb. Ik onthoud vooral de positieve dingen. Ik onthoud vooral wat ik allemaal ontdekt heb en hoe ik van m’n zwaktes m’n sterktes kan maken.

En dan heb ik nog niets gezegd over de auto, ons nieuwe huis en alles wat er op’t werk gebeurd is. Maar laat het zo maar, een stoefverhaal moet het ook niet worden.

Al zal ik wel blijven stoefen over al het fantastische wat het leren over mezelf inhoudt. Volgend jaar zal nog meer van dat brengen. Het zal weer iets worden van accepteren en doorzetten, hoge toppen en diepe dalen. Mindere momenten zullen er sowieso zijn, maar zorgen ook alleen maar voor meer energie om nog hogere toppen te bereiken.

We’ll see, maar sowieso: 2022 wordt opnieuw een patat van een jaar!

14 reacties op “Van zelfontwikkeling in 2021 naar 2022

 1. Fijn dat je op positieve wijze terug kunt kijken op 2021! Ik denk inderdaad dat er altijd mindere momenten zijn in ieders leven, maar daardoor kun je wel extra genieten van de mooie momenten. Ik wens je een fijn 2022!

 2. Mooi dat je ondanks alles positief op het jaar terugkijkt, echt knap is dat.

  Ik wil je veel goeds wensen voor komend jaar, misschien vooral ook een beetje rust?

 3. Ik wens u ook wat rust en veel liefde en warmte rond u en ik denk echt (ik weet het, niemand wou het horen over dit jaar maar ik ga het toch zeggen) dat 2022 uw jaar gaat zijn!

 4. Amai, ja, het is je van harte gegund!
  Ergens begin ik het misschien toch te kunnen plaatsen, hoe mensen een burn-out een cadeau noemen. In feite is het die confrontatie met jezelf, en al die zelfreflectie, die je stukken verder brengt in je leven.
  Er zit zo veel positiviteit en kracht in deze blogpost, dat er nog veel meer van dat mag zijn in 2022!

  1. Zo is het Fieke!! Pas als je die positiviteit begint in te zien denk ik dat je echt ver staat in het herstelproces. Goed bezig dus, ik kan al niet wachten op die positieve en krachtige blogposts van jou straks! Trust the process, alle vertrouwen in u!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.