Burn-out: beterschap in zicht

Deh!

Yes! Zo is het wel. Als ik zowat scroll tussen mijn blogposts merk ik dat ik een lange tijd nogal negatief schreef. Ik wist geen blijf met mezelf, wist niet wat mij overkwam. Ik moest alles maar laten gebeuren en loslaten terwijl ik zo gewend ben aan controle te hebben. Maar de laatste weken evolueerde het meer naar energetische teksten waar ik erin slaag om ook het vuur en de passie in mij naar buiten te laten stromen. Omdat ik dat ook weer voel. Na lange tijd van afwezigheid is er voor mij niets zaliger dan dat niveau van bewustzijn.

Ik wissel nog goede en slechte momentjes af, maar die goede momentjes zijn alsmaar vaker aanwezig. Ze dringen ook meer door. Mijn geest is zich bewuster van alles. Het voelt alsof er zeventien tentakels van een octopus zich doorheen mijn lichaam wurmen en zich alsmaar steviger vastklampen aan de randen van mijn huid. Om steviger die fundamenten te zetten en de banen vrij te maken voor alle stromen van energie.

Selectieve Focusfotografie Van Octopus

Soms worden die banen nog uitgeschakeld, soms kleuren die tentakels zwart en is het brein van de octopus in volle toeren om zichzelf te beschermen van alle externe prikkels. Soms krimpt het nog ineen. Uit angst, uit bescherming, uit onzekerheid om in moeilijke momenten alle hens aan dek te houden zodat er zeker niets breekt vanbinnen.

Het zijn woelige wateren. Hoge en lage getijden wisselen zich nog extreem af en putten mij uit. Doen mij soms nog in een draaikolk terechtkomen die mij precies nergens naartoe zuigt. Gewoon, eindeloos gedraai. Eindeloos gepieker over wat er in godsnaam moet gebeuren op die momenten en waar the f*ck ik eigenlijk mee bezig ben.

Maar ik slaag er beter en beter in om die momenten te accepteren en los te laten. Het is soms erg simpel. De volumeknop van de muziek eens een dramatisch harde draai geven, soms gewoon mij eens niet f*cking aanstellen, mijn lui gat opheffen en ‘s morgens opstaan. Maar ik zet ook al makkelijker een stap in de natuur, ik neem al sneller eens de gsm bij de hand nemen om iemand op te zoeken waar ik tegen kan zeggen “het gaat nu niet goed”, “nu kan ik het even niet alleen”. Zodat ik ook eens gewoon mijn (belachelijk) verhaal kan doen. Belachelijk omdat ik al na drie zinnen besef van dude, wat is uw probleem eigenlijk. Al moet ik toegeven dat ik soms nog meer die initiatieven zou moeten nemen. Ik ben er zeker nog niet.

Het is moeilijk. Het is heftig, maar zeker niet onmogelijk. Nearly there. Blijven volhouden.

14 reacties op “Burn-out: beterschap in zicht

 1. OK, twee opmerkingen:
  1) 17 tentakels bij een octopus? 😉
  2) “belachelijk” verhaal. Je nuanceert het wel in de zin die erop volgt maar ik vind je verhaal verre van belachelijk. 🙂

  1. ik vond 8 tentakels het niet duidelijk genoeg maken (en ik leef stiekem in mijn eigen wereld soms als ik schrijf 😉). En merci, al gaat het idd mij ook om die nuancering. Vaak zit ik gewoon in die ideeën, maar als ik dan in dat breder perspectief zit besef ik hoe makkelijk ik soms verder kan…

 2. Wat is bloggen toch fijn he, dat je even terug kunt lezen en je je dan zoveel beseft! Dingen die je eerst niet zag of wilde zien. Ik vind dat echt magisch aan bloggen.
  Zo zo zo fijn dat je die passie weer voelt! En het er ook kunt laten zijn.
  En echt heel goed dat je anderen kunt laten weten dat het even niet goed gaat, dat is echt niet makkelijk! Zoals je zelf al schrijft, nog even volhouden. Dan worden de golven wat minder sterk.

 3. Goed om te lezen dat het steeds beter gaat, dat verdien je zeker! 🙂
  Hopelijk blijft die stijgende lijn aanhouden.. en zo niet, dan weet je me te vinden! *HUG!

 4. Je mag echt trots zijn op jezelf! Schone vergelijking met de octopus haha! Ik wil al een tijdje graag een tattoo van een octopus. Echt een zot dier en het kan voor zoveel symbool staan.

  Ik las eens dat herstel is dat er gewoon nog steeds goede en slechte dagen zijn, maar dat de slechte steeds minder worden en gemixt worden met de goede dagen. Vond ik heel erg waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.