Introvert, extravert of … ambivert?

Deh!

Ik zal u eens iets zeggen. ‘t Schijnt dat ik een ambiverte persoon ben! Toen ik dit voor het eerst hoorde een paar weken terug viel ik uit de lucht. Want eerst dacht ik “alé, ze hebben weer iets uitgevonden“! Maar toen ik meer op zoek ging viel ik bijna van mijn stoel. Mijn wereld ging open! Héél veel herkenbaarheden die in mijn kwart-eeuwig (+1.95, bijna +2) bestaan nergens echt werden benadrukt of werden bevestigd. Waar het dan over gaat? Basically ben je als ambiverte persoon een evenwicht tussen het introverte en extraverte. Ik zal eens een aantal dingen oplijsten die ik online ben tegengekomen over ambiverte personen, waar ik mij helemaal in kan vinden.

1) Soms ben ik introvert, soms ben ik extravert

De ene dag wil ik mij opsluiten in m’n donkere kamer met m’n muziek. Wil ik niets anders doen als op mijn ukelele tokkelen of wil ik een hele namiddag puzzelen / legofiguurkes maken op mezelf. En de andere dag wil ik liefst van al op Rock Werchter alles uit mijn lijf brullen en staan dansen en sjansen met random dronken Britten onder mijn oksels. Of op KRC Genk mijn ziel openzetten en de oermens in mij laten losgaan waarna alle mensen in de staantribune achterom kijken van “wie is die bealo nu achter ons” (om dan mee naar achteren te kijken).

Foto @ Werchter 2017! Geen problemen om mezelf kenbaar te maken. Maar ik heb ook mijn coconnetje nodig, want Ellen was er door de dag niet en dat miste ik.

2) Iets kunnen uitleggen met hand en tand, en kort daarna terug zwijgen

Ja dat ben ik ook wel. Als ze mij iets vragen of ik zie iets interessants voorbij komen over de voetbal of m’n werk, zult ge mij van een stil manneke zien opschalen naar de grootste tetteraar van de wereld. Maar dan ziet ge me twee seconden later terug verdwijnen in de sociale duisternis, waarin ik gewoon liever luister naar de andere dan dat ik zelf dingen zou willen vertellen.

3) Kameleon zijn

Als ik mij in een groep van extraverte personen bevind zal ik de stille zijn. Zit ik in een groep van introverte personen, zal ik het voortouw nemen. En ik heb gemerkt dat als ik mij in een groep bevind met een mix van de twee, ik met iedereen wel kan omgaan. Maar dan nog ben ik vooral geïnteresseerd in de introverte personen in de groep. Ik zie ze meestal afknappen van alle extraverte mensen in de groep. Dan probeer ik vaak de stillere mee te krijgen zodat zij zich ook goed kunnen voelen in de groep.

Gevoelig zijn voor sfeer hoort daar ook wel bij. Ik kan mij vaak gewoon overal in vinden en in meedoen, bij het groepje achteraan in de danszaal of vanvoor tussen de crazy drunk people. Maar er dan ook echt van genieten. Alleen heb ik soms het gevoel dat dat niet echt oprecht overkomt. Het voelt alsof mensen soms nood hebben aan het kunnen plakken van het labeltje “ahja, da’s zo een persoon”. Terwijl ik een fysieke en emotionele duizendpoot ben en mij overal wel in weet te vinden.

4) Alleen of in groep? Beide zijn goed

Er is wel altijd een mix nodig van die twee. Als ik teveel alleen ben zie ik af (vandaar de ellende van het thuiswerken) maar de mensen moeten ook niet elke dag rond mijne nek hangen, want dat word ik ook beu.

5) Mijn kalme, professionele ik vs. de losbandige Robin

Ja nogmaals, ik ben een duizendpoot. Ik kan me in vele situaties inleven. Soms kan ik echt nergens van versteld staan op m’n werk en kijk ik enkel nog vooruit met de realistische bril op. Maar soms ben ik evenzeer de zotte clown die niets serieus neemt en zich gewoon wilt amuseren. Dat wilt ook zeggen dat ik soms erg graag in de kijker sta terwijl ik ook wel eens nuchter wil blijven.

Ook dat is iets wat me wel eens doet twijfelen. Door zo de man van hoogtes en laagtes te zijn voelt het precies ook weer alsof mensen me niet altijd oprecht vinden.

Als ge me op een podium zet, dan ben ik vaak beide. Realistisch, maar ook wel de zotte doos.
Foto @ Dag van de Wetenschap 2019, La Biomista in Genk

6) Small talk en diepe conversaties

Ik kan me vinden in beide. Als ge nood hebt aan een babbelke over hoe fantastisch slecht het Belgenweer wel niet is, geen probleem! Ik heb ook nood aan die luchtigheid. Maar ik zoek altijd ook wel naar die diepere conversaties met mensen. En als ge in drie seconden van het ene naar het andere wilt overgaan, be my guest!

7) Niet alles tegelijk alsjeblieft

Nieuwe mensen? Top! Nieuwe situaties, uitdagingen? Top! Maar allebei tegelijk brengt me vaak wel eens stress, dat wordt me wat teveel.

8) Soms ben ik de filosofische, soms kan het mij allemaal niks schelen

Ja soms bekijk ik alles rationeel vanop een afstand, waag ik mij de slimme oude grijze man met een monocle. Ik heb graag van die momenten waar ik gewoon eens goed kan nadenken over alles. Maar soms is het meer van f*ck it, ikke nie denken en let’s go f*cking mental today. Mja. Het verstand is er dan wel ergens. Maar dan is het gewoon ver zoeken.

Conclusie? Ik hou van wie ik ben maar ik voel me wel eens onbegrepen omwille van mijn duizendpoot-gedrag. Het is soms moeilijk om gelijkgestemden te vinden, al heb ik de belangrijkste ambivert in m’n leven al gevonden met Ellen ❤

Herken je jezelf in mijn verhaal? Ik heb volgende sites geraadpleegd voor mijn herkenbaarheden, ga ze zeker eens bekijken!

https://desuccesvolleintrovert.nl/ambivert/
https://www.mynd.nu/ambivert-dit-zijn-de-20-tekenen/
https://www.libelle.be/gezond/herken-tekens-dan-ambivert/

Ben jij ook een ambivert? Of toch meer introvert of extravert? Ik ben benieuwd!

14 reacties op “Introvert, extravert of … ambivert?

 1. We hebben heel veel raakvlakken zo te zien! Hier ook ambivert, soms heel druk en soms weer heel rustig. Het gaat met vlagen en ligt ook aan de situatie (en of ik me op mijn gemak voel). De ene keer geen probleem om het voortouw te nemen, een andere keer houd ik me liever meer op de achtergrond omdat ik daar zin in heb die dag.

  Bij twee moest ik lachen ‘terugtrekken in de sociale duisternis’, dat klinkt zo grappig! Ik zie nu iemand voor me die zich terugtrekt in de duisternis van een schildpad schild 😀

  Vier komt ook heel erg overeen. Ik kan heel goed in groepen en heb mensen ook echt nodig, maarrrr, als het teveel is zie je me niet meer. Dan kruip ik dus ook mijn schildpad schild in! Moet wel zeggen dat ik altijd verschillende vriendengroepen had, maar daar meer op mijn eigen eilandje tussen hing. Dat is ook weer dat in een groep kunnen zijn maar ook heel graag op mezelf.

  Super leuke post en leuk om over na te denken!

  1. Haha woooo ambiverts for the win! Zo’n schildpad schild is nog wel een goede vergelijking idd :p kopke intrekken voor wanneer het u niet aanstaat maar het meteen weer uitsteken als er iets interessants is!

   En dat van uw eilandje herken ik ook wel hoor. M’n vriendengroepen liggen ook wel erg uiteen op dat vlak!

   En merci!! Ik vond het ook een erg leuke om te schrijven haha :p

 2. Mooi dat je hier over schrijft. Ik denk dat ik vroeger een introvert was, nu ben ik echt wel tot het ‘hokje’ extravert. Hoewel mijn hobby’s dan wel weer juist wat introverter vertonen… In een groep hoor je mij overal boven uit tetteren en heb geen moeite mijn mening te geven over dingen… Ik merk dat ik het zo fijn vind, extravert te zijn en soms juist even introvert met mijn hobby’s.

 3. Ik ben ook ambivert. Ben er 2 jaar geleden achter gekomen met een persoonlijkheidstest.

  Ik denk wel dat ik eerst introvert was, maar vroeger kwam ik nooit op voor mezelf en liet ik iedereen over me heen lopen. Dat laat ik nu niet meer toe, ik zeg meteen wat ik denk.

  Ben ook heel sociaal naar iedereen toe, maar heb ook mijn oplaadmomenten nodig. Bij mij is dat meestal een boek lezen, gamen of mijn planten verzorgen.

  Ik ben blij dat er nog zoveel andere mensen ambivert zijn. 😃

 4. Haha jep, heel herkenbaar :p hangt enorm af van de situatie en de mensen. Ik kan heel uitbundig zijn en vind het dikwijls niet erg om de aandacht naar mij toe te trekken. Ik vind het bijvoorbeeld niet erg om in de supermarkt te vragen waar de confituur ofzo staat en ik ben meestal joviaal in nieuwe situaties. Maar ho maar, als ik mij minder goed in mijn vel voel en ik moet in een vergadering mijn mond opendoen, amai! Hangt enorm af van de sfeer en van de mensen.
  (en hahaha fix mij een e-mail als die jongen nog eens een blog schrijft, hele goeie)

  1. Ma wat gij nu als voorbeeld aanhaalt herken ik!! :p Ik heb van die dagen dat ik de medewerkers in de supermarkt wil entertainen met al m’n vragen maar dan heb ik ook weer dagen dat ik de mensen gewoon liever mijd & zelfs wel ff iets anders kies om te eten ofzo :p Mond opendoen in vergaderingen, daar net hetzelfde!

   En hahaha thanks voor de feedback! Blij dat ik u kan entertainen :p

 5. Ik vind het ook herkenbaar maar ik denk dat ik toch nog iets meer naar het introverte neig. Ik kan heeeel uitbundig en uitgelaten zijn maar echt alleen als ik 100% op mijn gemak voel. Groepjes van max vier personen kan ik wel aan en dan heb ik het ook niet zo moeilijk om me te laten horen maar van zodra er meer mensen zijn blijf ik zelf liever op de achtergrond.
  Nieuwe mensen, ik vind dat enorm leuk én enorm eng tegelijk. Maar bijvoorbeeld met onbekenden iets doen op een plek waar ik nog nooit ben geweest? No thanks. Dat zijn echt te veel nieuwe prikkels. Online heb ik er dan weer totaal geen moeite mee 🙂

  1. Groepjes van 4 personen haha, gij zult een gelukkig mens zijn nu zo met corona :p nee ma alle begrip ervoor uiteraard. Tis ook wat ge verkiest uiteindelijk he. Als ge liever niet onder de mensen zit, zijt ge sowieso al wat introverter van aard (en niks mis daarmee uiteraard). Maar bij mij schommelt dat dus nogal. Van moment tot moment, afhankelijk van sfeer, humeur, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.