Over de bloemetjes en de bijtjes

Deh.

Tijd om over de bloemetjes en de bijtjes te babbelen, niet? Hahaha neenee no worries, we’re not going into that route. En nee nog eens sorry, want het heeft ook niets met Léon te maken! Het gaat hier even echt over de bloemetjes en de bijtjes. En stiekem over m’n werk als onderzoeker AI, en hoe jouw stem een rol kan spelen!

Want met de bijtjes gaat het tegenwoordig niet zo goed. Wij Vlamingen verharden erop los terwijl fauna en flora meer en meer aan het verdwijnen is. Om nog maar te zwijgen over de klimaatverandering! Onze bestuivers zien er best van af, want jaarlijks zien we een enorme (winter)sterfte terugkomen. Wist je dat de stad Nijlen bv. tot 75% van haar bijenpopulatie verloor?

Tijd voor verandering, vinden we. En verandering, dat kan met AI!

Als onderzoeker engageer ik mij héél graag om samen met de collega’s van PXL Smart ICT en PXL Bio-Research & in samenwerking met Plantsoon en het Vlaams Bijeninstituut (VBI) via het project Buzzwatch een oplossing te bieden. Wij hebben via het kanaal amai! een projectvoorstel ingediend in het domein klimaat en milieu om d.m.v. AI bijenpopulaties en drachtplanten in kaart te brengen. Op die manier kunnen we vraag en aanbod op elk moment van het jaar op elkaar afstemmen!

  • Onze AI-modellen brengen de observatieplots in de bermen in kaart op basis van luchtbeelden en ze zorgen voor een plantherkenning in die bermen op basis van de foto’s van de burger. 
  • Plantsoon zorgt voor de app waarin de burger makkelijk observaties kan noteren bij de foto die hij maakt. 
  • De experten evalueren die foto’s en controleren de AI-determinatie van de bermplanten in de observatieplot.

Wij hebben jouw hulp nodig om ons project te mogen uitvoeren!

Surf naar https://amai.vlaanderen/stemnu en breng je stem uit tot en met 3 november (12.00 uur). Je vindt het project van Buzzwatch terug onder ‘Klimaat & milieu’. Zo zorg je ervoor dat het project verkozen geraakt en hongerige bijenvolken via AI met gerichte acties geholpen kunnen worden.

Seg en ey, merci hé! 😄 Ik beloof dat een volgende blog weer over onze kleine debber zal zijn! 🤭

2 reacties op “Over de bloemetjes en de bijtjes

  1. Done!
    Interessante projecten allemaal.
    1 bedenking: als we meer plaats creëren (doordacht berm-maaibeheer, perceelsgrens 50cm laten verwilderen, …), komen er dan niet vanzelf meer bloemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.