In je hoofd leven

Deh.

Opgestaan, ‘t is weer van dat. Ge merkt op dat ge waarschijnlijk al een half uur semi wakker waart en een gedachtenmolen al op volle toeren draait. Nog voor ge uw ogen hebt opengedaan zijn er al tal van scenario’s gepasseerd over vanalles en nog wat. Over gisteren, over vandaag. Over wat er nog moet gebeuren en over alles wat fout zou kunnen lopen. Ge zit al met een koud, rillend en onrustig gevoel terwijl ge uw ogen nog steeds moet opendoen.

Ik word er soms echt misselijk van. Soms is het erg dominant en kost het alle moeite van de wereld om uw gedachten af te leiden naar iets wat zich in het nu bevindt. “Wat dat ook zou mogen betekenen”, dacht ik vroeger altijd. Nu is het me wel duidelijk, al wilt dat niet zeggen dat de klik nu makkelijker gemaakt wordt.

Nochtans zijn er genoeg trucjes ervoor. Wandelen, mindfullness, meditaties, (blogs) schrijven of gewoon al het opschrijven van uw gedachten. Meestal werkt dat wel. Maar ook die realiteit en het besef dat het moet gebeuren maakt het u niet altijd makkelijker. Die stap, die blijft groot. Alsof ge u begeeft in iets dat volledig onbekend terrein is wat ge totaal niet vertrouwt. Want hoe gek het ook mag klinken, “in uw hoofd speelt ge op veilig en bekend terrein, waar alles onder controle is”.

Soms gaat het even goed. Dan weer wat slechter. Dan bouwt het vertrouwde gevoel in het hoofd zich weer op en wordt het weer moeilijker om die extra stappen te zetten.

Is dit wat rotdagen zijn? Ik weet het eigenlijk niet. Ik heb mezelf altijd regels en grenzen opgelegd van hoe ermee om te gaan. Ik leerde om het allemaal te verdoezelen en to get myself together, zoals de wereld u dat zo graag verteld.

Nu zit ik een proces om dat toch te accepteren. Om in mezelf te keren en ernaar te kijken met mededogen. Wat dat ook maar zou mogen betekenen. Want ook dat is maar iets nieuws, onvertrouwds dat voorlopig nog niet al te veel prettige dingen opleverde. Of dat probeert mijn hoofd mij toch wijs te maken.

2 reacties op “In je hoofd leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.