Taalkunstjes (op het werk)

Deh!

Taal. Ik vind het soms echt fantastisch. En ik hoor u al denken, gij met uw Genkse tongval en citétaal hebt ABSOLUUT geen recht van spreken. Ergens is dat wel waar, lezers hier op m’n blog hebben chance dat ze me vooral bezig lezen i.p.v. bezig horen. Haha, jullie moesten eens weten!

Maar soms kan taal mij dus echt fascineren. Op m’n werk bijvoorbeeld, dan hoor ik de mensen wel eens vage dingen zeggen en dan denk ik van damn, hoe doet ge dat?! Want eigenlijk wordt er helemaal niks gezegd terwijl er toch minutenlang heel veel woorden werden vuilgemaakt aan het zeggen van niks. Het mooie is, ge lijkt nog slim ook als ge dat doet.

Voor mij is dat echt toveren met woorden. Ook al gaat het vaak om diplomatisch correct te zijn. Maar nee, ik heb tal van simpele woorden of zegswijzes waarbij er in m’n hoofd een heel imaginair netwerk van regenbogen en eenhoorntjes in gang schiet als ik ze hoor.

Geniet anders even mee (of cringe gewoon heel hard, dat mag ook)!

Hanglamp Ingeschakeld

Bilateraal

Jezus Christus de eerste keer dat ik dit hoorde werd ik even van m’n sokken geblazen. Welke taal-Einstein-dude heeft bilateraal uitgevonden? Da’s toch gewoon moeilijk doen om moeilijk te doen?! Maar ik moet zeggen, toen ik opzocht wat het betekende overviel me de pracht ervan. Het ging op het werk om een bilateraal overleg. Letterlijk betekent het “aan 2 zijden gelijk”, maar met die vage uitleg weet ge natuurlijk niet veel.

Zo’n overleg is dus zoiets waarbij ge met verschillende uitgangspunten eigenlijk over hetzelfde spreekt, met een soort van gedeelde kennis tussen beide. Waar ge ongeveer op hetzelfde uitkomt na het overleg maar toch net iets andere uitwegen hebt in die uitkomst.

Een hele betekenis wordt dus in één woord gestopt. Want leg dat maar eens uit anders hé! Fantastisch toch. Mind = blown. Blije mens ik.

Gratis stockfoto met actie, asfalt, auto

Parkeren

Neenee, stop die paniek maar van uw auto niet in het vak te kunnen krijgen. Parkeren heeft op het werk allesbehalve met auto’s te maken. Het is dus bijna letterlijk ideeën opbergen in een soort van hypothetische kast om het later er terug uit te halen. Omdat ge er op het moment zelf geen tijd voor hebt / het gewoon niet uitkomt.

Het probleem met parkeren is dat weggestopte ideeën vaak gewoon traag verdwijnen in de duisternis van vergetelheid. Of simpeler gezegd: ge weet op de duur niet meer waar ge uw auto hebt gezet, ge zijt zelfs vergeten of ge uw auto ooit hebt weggezet.

Ik zou niet anders kunnen zeggen hoe ik soms graag de dingen parkeer. Zalig taalkunstje.

Gratis stockfoto met aanslag, aanval, ammunitie

Sparren

Hier jong, buig u maar door uw knieën, zet uw schrap because things are about to go wild. Sparren klinkt als met zwaarden mekaar van het paard krijgen (nee niet met stokken, zwaarden) of die ene tegenover u een vieze rechtse geven om dat idee zo scherp mogelijk te krijgen. Terwijl ge eigenlijk gewoon met een koffie tegenover elkaar zit om elk met alle moeite van de wereld uw eigen gelijk te halen. F*ck het overleggen, wij gaan sparren! Alles wordt ineens veel spannender.

Het had ook iets met bomen kunnen zijn. Maar dat is het niet. Vechten! Dat is het wel.

(Kleine rechtzetting trouwens na de comments: sparren is uiteraard brainstormen. Ik ging iets te hard op in m’n fantasie!)

Drie Mensen Duiken Op Waterlichaam

Deep diven

Haal uw snorkels maar uit want ‘t is eindelijk tijd om de Australische koraalriffen te zien! Ge hoort het toch gewoon, ge stelt u toch gewoon voor dat ge in uw duikpak kruipt met twee van die grote gele zuurstofflessen om eens tot de bodem te gaan en te zien HOE DIE ENE ELLENDIGE SOFTWAREBUG NU DAAR IS GEKOMEN WHAT THE HELL WIE HEEFT DIE ZEVER HIER EIGENLIJK GESCHREVEN. Om er dan achter te komen dat ge meestal zelf de schuldige waart.

Ahja, en dan haalt ge die regel code weg, loopt alles ineens mis, en weet ge weer waarom ge die schele zever daar eigenlijk geschreven hebt. Afblijven, nooit meer aankomen, ‘t is een heilig stukje code dat het hart van het programma bevat.

In vergaderingen betekent deep diven ook gewoon de diepgang tot het technische level. Of met andere woorden, een no-trespassing zone voor de managers en CEO’s waar ik wel al eens mee in contact kom. Nope, they do not go there want die IT’ers, die fixen het wel.

Gratis stockfoto met biochemie, concentratie, experiment

Destilleren

Ziet ge u al in een labo jas voor een witte tafel, al spelend met die glazen flesjes om geflipte chemische reacties te veroorzaken? In mijn hoofd is dat destilleren, oftewel filteren. Uiteindelijk gaat het om ruwe ideeën scherper te krijgen, de meest belangrijke boodschappen of taken te filteren voor uzelf. Destilleren kan ook zijn dat ge een hele waslijst aan berichten krijgt en daar enkel de belangrijkste uit wilt halen. Of natuurlijk een mail krijgen met twintigduizend mensen in cc om dan met uw labojas en brilletje met een pincetje die ene zin te vinden die voor u van belang is.

Volledig Frame Van Abstract Patroon

Itereren

De wiskunde-knobbels hebben waarschijnlijk al een idee, de programmeurs weten meteen wat ik hier wil zeggen. Itereren is een zalige term uit die wereld om eigenlijk gewoon te zeggen dat ge iets meerdere keren gaat herhalen om tot een conclusie of eindresultaat te komen.

Ik maak me ineens de bedenking dat het woord nooit echt wordt uitgesproken door anderen, maar wel in mijn eigen hoofd wel eens omhoog springt. Om maar te zeggen dat ik het vooral ben die het wil gebruiken om te zeggen wat we gaan doen. En de anderen natuurlijk vreemd naar mij te zien kijken.

Oeps. But still, mooi leenwoordje!

people walking on street during night time

Round-the-table

Kom geef toe, van dit woord geraakt ge automatisch in de feeststemming en beeld ge uzelf toch in dat ge ineens aanwezig zijt op een trouwfeest om de stoelendans te doen? Ik vind het heerlijk, maar helaas altijd minder spannend als ik tijdens een vergadering dan ineens aan de beurt ben en moet zeggen wie ik ben (want dat is het dus voor de duidelijkheid: iedereen aanwezig vertelt wie hij/zij is en wat zijn/haar expertise is). Want ge kent de rest natuurlijk niet, wat gaan die mensen eigenlijk vinden van m’n schouwspel aan woorden?

Dan denk ik ook vaak, welk verhaaltje gaan we vandaag eens vertellen. Soms ben ik te trots op mezelf en vertel ik teveel, soms vertel ik misschien eens te weinig. Maar stiekem zit ik in m’n hoofd op het trouwfeest als eerste de stoel te pakken en zie ik de andere op z’n neus gaan, haha!

Hoge Hoekmening Van Mensen Op De Fiets

Iets ertussen fietsen

Oké deze vind ik dus misschien wel de heerlijkste uitdrukking van alles wat ik hier beschreven heb. M’n hoofd zit dan in de Tour de France waarin Wout van Aert zich heeft losgedemarreerd uit het peloton, de kopgroep bereikt (ik volg geen wielrennen maar ik denk wel dat ik de terminologie juist heb) en zich letterlijk slalomt tussen 4 andere fietsers om in het midden van dat groepje verder te fietsen.

Nee, eigenlijk gaat het over bespreken van iets helemaal nieuws dat we nooit gepland hebben tussen alle belangrijke dingen door. Of dat ge bezig zijt aan iets op het werk om dan in alle drukte toch die ene mail nog snel te versturen.

Gele-trui waardig om u zo flexibel op te stellen in uw werk!


Voor de rest is alles oké hoor. Het is soms gewoon eens feest in m’n hoofd!

Kom, vertel eens wat voor fantastische termen gij op uw werk eens uithaalt. Inspireer mij, laat mij eens meegenieten! Want ik ben nu al fan 🥳

12 reacties op “Taalkunstjes (op het werk)

 1. De laatste nieuwe bij ons is “transversaal’. We hebben met ons team goed gelachen toen we dat voor het eerst tegenkwamen en de betekenis gingen opzoeken. Maar het s een blijver vrees ik want we hebben hem kater nog tegengekomen en hij blijft terug komen.

 2. Jaa sparren is brainstormen inderdaad maar je hebt ook wel gelijk want het is ook een term uit vechtsport dus dat van dat paard duwen enal, zou zomaar kunnen!

  Ik had in mijn werkmailbox een mapje ‘parking’ gemaakt :p voor alle dingen die ik nog moest bekijken maar nu nog niet.

  Ik denk niet dat wij op’t werk echt moeilijke termen hadden, vooral dingen als IGU (inkomensgarantieuitkering) en regularisatie maar dat valt nog mee :p het lief gebruikt in meetings wel vaak van die woorden dat ik denk van allez kunde dat nu niet in gewone mensentaal zeggen? :p Of dit: “dat moeten we nog efkes kortsluiten” als ze nog iets moeten bespreken en knopen doorhakken.

  1. hahaha hoe geniaal, een mapje “parking” 😀 Da’s pas inspiratie haha, merci!

   En ja kortsluiten valt ook wel al eens bij ons! Ellen had dat trouwens in’t begin van corona ook wel, toen ik thuiswerkte en zij zonder werk zat. “Wat zit gij soms eigenlijk te zeggen jong?!” :p

 3. Haha ik haat zelf van die vergadertaal :p ik vind het niet nuttig en een beetje blasé eigenlijk, maar ik haat dan ook vergaderingen in het algemeen dus het zal daar wel aan liggen 😉

 4. Hahaha, wij hadden eens een Limburgse collega die echt in elke zin ‘iets er tussen fietsen gebruikte en die reed dus ook kei veel met de fiets. Verder heel herkenbaar als je ook wat met It dier. Wij hebben daarnaast ook Daily en weekly meeting, een round-up, retrospective, briefen gebruiken we uiteraard ook in elke zin, net als ne call, een issue (waar we op loggen) en dan heel wat programmeertermen 😃

  1. haha exact, die woorden ken ik hier ook ja :p Ik moet trouwens zeggen dat ik zelf nog nooit “iets ertussen fietsen” echt heb gebruikt, denk dat dat specifiek uit sommige Limburgse regio’s komt. Maar ik moet er wel altijd van lachen :p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.